IKLAN

Cara Nak Buat Ikan Pekasam

Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana.


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food

Cara membuat Resepi Ikan Pekasam Bahan-bahan Resepi.

. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM. Pun begitu buat yang tidak biasa menggoreng ikan pekasam tentu pernah berdepan dengan hasil gorengan ikan yang hancur dan sekali gus menjadikan hidangan nampak kurang berselera bentuknya. Pastikan beras tidak hangit supaya rasa pekasam jadi sedap.

Jadi untuk itu jom ketahui tip menggoreng ikan pekasam agar elok sempurna dan tidak hancur sepertimana yang dikongsikan oleh Raja Rohaizan Raja Muhaiddin. Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi.

Boleh cuba cara. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap.

Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2. Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat. Cara-cara buat ikan pekasam.

Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Bila siap digoreng tumbuk atau kisar kasar beras tadi. Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah.

Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam. Salam satu Hobi OutdoorSegmen JOM REDAH kali inimemaparkan cara2 membuat ikan pekasam dan ikan masinIkan hasil saya menjala sebelum iniResepi dan cara. Goreng ikan pekasam terlebih dahulu dan ketepikan.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam. Beras siap dicuci dan ditos garam kasar.

Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari. Ada yang suka sekali kepala. Gaul beras tumbuk bersama daging hingga rata dan bersalut sempurna.

Asam keping digunakan dalam pembuatan ikan pekasam untuk mengekalkan rasa dan mengelakkan ikan daripada menjadi busuk. RESIPI IKAN PEKASAM HOMEMADE. Ibnatie -Aziza Mat Roff.

Bahan-bahan perapannya sikit je. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya. Nak Hilangkan Hanyir Ikan Haruan Mak-Mak Boleh Cuba 7 Cara Mudah Ni.

Sebenarnya mudah sahaja nak hasilkan sendiri ikan pekasam di rumah. Rendang Ayam Versi Berkuah Untuk Potluck. Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan gelama.

Macam mana nak buat ikan pekasam. Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari. Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya.

Beras sangai dan tumbuk. Resepi Ikan Pekasam ini terbahagi kepada 2. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.

Anggaran 1kg ikan 100g garam. Macam mana nak buat ikan pekasam. Tapi mudah sahaja cara pembuatannya.

Bahan tumisan tadi dituang keatas ikan pekasam goreng tadi dan diperahkan dengan sedikit lemon. Ikut step di bawah. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam.

Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Maklumlah tak pernah terfikir cara untuk menyediakannya sendiri di rumah.

Bahan yang korang perlukan cuma. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. 7-8 ekor ikan gelama boleh juga guna ikan.

Pekena selera kampung pun sedap juga kan. Jawapannya tentu sahaja buat sendiri di rumah adalah pilihan terbaik. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai.

Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman. Kepala boleh dibuang atau tidak. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian.

Lepas tu kisar kasar beras. Pemerhatian saya mendapati jika ada kepala ikan akan lebih menggalakkan lalat nak hinggap dan habitat terbaik bagi ulat. Anggaran 1kg ikan 100g garam.

Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. Personal Blog Lifestyle Blogger Informasi Tips Buat Ikan Pekasam Sendiri Dan Ikan Pekasam Goreng Yang Sedap. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.

Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. Cara membuat pekasam. Bahan-bahan yang perlu disediakan.

Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Tak perlu dah lauk lain. Ambil kuali dan goreng beras sehingga garing dan keperangan.

Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Semua orang yang berminat tentu mudah faham akan teknonoli pengawetan ikan pekasam dirumah masing-masing. Basuh dan bersihkan ikan dengan bersih cuci.

Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli orang kampung. Ikut step di bawah. Menerusi perkongsian saudari Aniey Rohani Abu Iban beliau mengajar cara-cara penghasilan Pekasam Ikan Gelama yang sangat mudah.

Macam mana nak buat ikan pekasam. Tumis pula bawang merah bawnag putih cili kering cili api dan asam keping. Cara amengoreng Ikan Pekasam.

Ikan pekasam ini memang menyelerakan. Basuh Ikan Dan Bersihkan Ikan. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng.

Jadi nak buat pekasam tu boleh follow resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan Arell Perezz. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Sama ada ikan puyu talapia sepat dan lain-lain ikan pun tiada masalah.

Garamgaram kasar halus pun boleh Sukatan garam ni biasa orang buat sekilo ikan seratus gram garam. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Enak dimasak kuah juga atau digorengtumis pedassedap.

Sedap Gebu Mudah Je Nak Buat Kek Minyak Sunquick Kukus. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Pun begitu rasa yang kadang-kala sedap dan ada juga yang kurang buat kita rasa geram dan tak puas bila makan.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut.

Selepas 2 ke 3 hari ambil ikan tadi. Ikut step di bawah. Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur dan asam keping.

Menu ni sememangnya menjadi kegemaran ramai. Cara Membuat Ikan Pekasan 2. Tos dan ketepikan.

Resipi dan cara-cara membuat Ikan Pekasam homemade yang sangat sedap mudah dan sesuai dijadikan hidangan semasa bulan puasa. Ibnatie -Aziza Mat Roff. Beras tidak perlu dibasuh.

Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat. Mula-mula sekali bersihkan ikan. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari.


Ikan Pekasam Goreng Bahan Bahannya 1 Ekor Ikan Pekasam 1 Biji Bawang Besar 1 Biji Cili Merah 2 Biji Cili Kering Hiris Nipis 2 Bi Resep Makanan Ikan Bawang


Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Recipes Meat Jerky Food


Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Homemade Sauce Recipes

0 Response to "Cara Nak Buat Ikan Pekasam"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel